Episode 29. Hvordan leve godt og lenge? Med lege Ole Petter Hjelle.

bevegelse blue zones diabetes type 2 epigenetikk genetikk genuttrykk hjertekarsykdom kosthold kreft livsstil livsstilsvalg mental helse mikrobiom relasjoner stress stressmestring søvn

 

 

I denne episoden tar vi en dypdykk i helse og livsstil, og diskuterer viktigheten av søvn, kosthold, sosiale relasjoner og genetikk for vår generelle helse og velvære.

Episoden utforsker blant annet disse temaene:

Søvnens betydning for helsen

Vi starter med å utforske viktigheten av søvn for helsen vår. Søvn er ikke bare viktig for vår daglige funksjon, men også for vår langsiktige helse. Mangel på søvn over tid kan øke risikoen for en rekke sykdommer, inkludert hjertekarsykdom, kreft og diabetes type 2. Vi diskuterer hvordan vi kan prioritere søvn og gir tips for å forbedre søvnkvaliteten.

Kostholdets rolle i helse

Vi går videre til å diskutere kostholdets rolle i helse. Vi ser på "Blue Zones", områder i verden hvor innbyggerne lever lenger enn andre steder, og diskuterer hvordan deres kosthold kan bidra til deres lange levetid. Vi snakker også om viktigheten av å spise et balansert kosthold rikt på frukt, grønt, fiber og planteoljer.

Sosiale relasjoner og helse

Vi undersøker også hvordan sosiale relasjoner påvirker helsen vår. Gode sosiale relasjoner kan bidra til bedre mental helse, redusert stress og generelt bedre velvære. Vi diskuterer hvordan vi kan bygge og vedlikeholde sterke sosiale nettverk for å støtte vår helse.

Genetikk og helse

Til slutt diskuterer vi hvordan genene våre påvirker helsen vår. Vi ser på hvordan livsstilsvalg kan påvirke hvordan genene våre uttrykkes, og hvordan vi kan bruke denne kunnskapen til å ta bedre helsevalg.

 

Spørsmål og svar fra denne episoden (FAQ)

Q: Hvor viktig er sosiale relasjoner for vår helse?

A: Gode sosiale relasjoner er utrolig viktige for vårt velvære. De kan påvirke vår helse mer enn kosthold og trening. Å ha noen rundt deg som er glad i deg, som du kan stole på og gå til når ting er vanskelig, er avgjørende for vår mentale og fysiske helse.

Q: Hva er konsekvensene av søvnmangel?

A: Søvnmangel over tid kan ha alvorlige helsekonsekvenser. Det kan øke risikoen for hjertekarsykdom, kreft, diabetes type 2 og overvekt. Det kan også påvirke hverdagsfunksjonen vår, inkludert konsentrasjon, oppmerksomhet, hukommelse og humør.

Q: Hvor mye trening er nødvendig for helsegevinst?

A: Helsemyndighetene anbefaler 150 minutter med moderat intensitet per uke. Men selv litt aktivitet kan ha en stor helsegevinst. Den største helsegevinsten kommer når du går fra å gjøre ingenting til å gjøre litt.

Q: Hva er nøklene til et langt og godt liv?

A: Det er mange faktorer som kan påvirke hvor lenge vi lever og hvor friske vi holder oss. Noen av disse inkluderer genene våre, livsstilsvalgene vi tar, kostholdet vårt, fysisk aktivitet, søvn, sosiale relasjoner og bruk av medisiner.

Q: Hvordan påvirker ensomhet helsen vår?

A: Ensomhet kan være helsefarlig og har mange uheldige helserisikoer som økt blodtrykk, uheldig blodsukkerregulering og kolesterolnivå. Å være ensom aktiverer stress-systemet vårt som kan øke risikoen for å bli syk over tid.

 

Disclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.

 Transkripsjon og etterarbeid til denne episodebeskrivelsen er gjort med Randi.ai.

Episode 120. Hormonhermere, miljøgifter, helse og evighetskjemikali...

Episode 119. Håp, resiliens, flyktningkrise, barn og drømmer. Med b...

Episode 118. Ikke bare en følelse- hvordan finne veien til lykke og...

Hold deg oppdatert på epost!

Vi gir deg innhold og informasjon utover det som kommer frem i podcast-episodene.

Så du kan fortsette gjøre gode valg for deg selv og de du bryr deg om.

 

Trenger du enda litt mer Leger om livet i livet ditt?

Det er stort engasjement rundt mange av episodene mine, med mange spørsmål i etterkant. Jeg har derfor spilt inn bonusepisoder hvor jeg går mer i dybden på enkelte temaer med gjestene mine.

Om du ønsker å abonnere på disse kan du gjøre det her!

→ Abonner på bonusepisoder med Spotify

→ Abonner på bonusepisoder med Apple