Episode 8. Fremtidens medisin? Med lege og forsker Frank Hilpüsch.

autoimmune sykdommer behandling fekal mikrobiota transplantasjon fmt-behandling frank hilpüsch hudsykdommer irritabel tarm kronisk utmattelsessyndrom mikrobiom nevrologiske sykdommer

 

I denne episoden går vi inn på fekal mikrobiota transplantasjon (FMT) og dens potensielle innvirkning på helsen vår. I denne episoden har vi gleden av å snakke med lege og forsker Frank Hilpüsch, en pioner innen FMT-behandling for pasienter med diagnosen irritabel tarm.

Episoden utforsker blant annet disse temaene:

En reise inn i mikrobiomet

Frank Hilpüsch og hans team ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Harstad, har gjort banebrytende forskning på FMT-behandling. De utforsker nå om andre sykdommer og lidelser kan ha effekt av FMT-behandling. Frank deler sin innsikt og erfaringer med oss, og gir oss et innblikk i hvordan denne behandlingen kan revolusjonere måten vi ser på og behandler en rekke helseforhold.

Fra irritabel tarm til kronisk utmattelsessyndrom

Frank og hans team har sett betydelige resultater ved bruk av FMT-behandling for pasienter med irritabel tarm. Men deres forskning stopper ikke der. De har også begynt å utforske om FMT-behandling kan være effektiv for pasienter med kronisk utmattelsessyndrom, en tilstand som tradisjonelt har blitt behandlet med kognitiv terapi.

Fremtiden for FMT-behandling

Frank ser en lys fremtid for FMT-behandling. Han tror at deres forskning bare er begynnelsen, og at flere vil begynne å utforske potensialet for denne behandlingen. Han ser også en mulig sammenheng mellom mikrobiomet og en rekke andre helseforhold, inkludert autoimmune sykdommer, hudsykdommer, og nevrologiske sykdommer.

 

Spørsmål og svar fra denne episoden (FAQ)

Q: Hva er FMT-behandling?

A: Fekal mikrobiota transplantasjon (FMT) er en prosedyre der fekal materiale, eller avføring, blir samlet fra en testet donor, blandet med en løsning og plassert i en pasient, vanligvis ved koloskopi, endoskopi, sigmoidoskopi, eller kapsel.

Q: Hvem kan ha nytte av FMT-behandling?

A: FMT-behandling har vist seg å være effektiv for pasienter med en rekke helseforhold, inkludert irritabel tarm og kronisk utmattelsessyndrom. Forskning pågår for å utforske effekten av FMT-behandling på.

Q: Hva er prosessen for FMT-behandling?

A: FMT-behandling innebærer å samle fekal materiale fra en testet donor, blande det med en løsning, og plassere det i en pasient, vanligvis ved koloskopi, endoskopi, sigmoidoskopi, eller kapsel.

Q: Hva er fremtiden for FMT-behandling?

A: FMT-behandling er et raskt voksende forskningsfelt. Forskere som Frank Hilpüsch og hans team utforsker nå potensialet for FMT-behandling for en rekke andre helseforhold, inkludert autoimmune sykdommer, hudsykdommer, og nevrologiske sykdommer.

 

Disclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.

Transkripsjon og etterarbeid til denne episodebeskrivelsen er gjort med Randi.ai.

Episode 147. Alkoholens virkning, tarmflora og andre effekter, hver...

Episode 146. Traumer, mindset, hva vi demper uro med og det å trene...

Episode 145. Målsetting, prokrastinering, habit stacking og vaner s...

Hold deg oppdatert på epost!

Vi gir deg innhold og informasjon utover det som kommer frem i podcast-episodene.

Så du kan fortsette gjøre gode valg for deg selv og de du bryr deg om.

 

Trenger du enda litt mer Leger om livet i livet ditt?

Det er stort engasjement rundt mange av episodene mine, med mange spørsmål i etterkant. Jeg har derfor spilt inn bonusepisoder hvor jeg går mer i dybden på enkelte temaer med gjestene mine.

Om du ønsker å abonnere på disse kan du gjøre det her!

→ Abonner på bonusepisoder med Spotify

→ Abonner på bonusepisoder med Apple