D-vitamin

Det er mye skriving om Covid-19 om dagen og vi følger nøye med på utviklingen. Så langt har det ikke blitt funnet en medisin som har god nok effekt, særlig for de hardest rammede, og det er dessverre en stund til vaksinen kommer. 
 
Det forskes mye på hva som kan hjelpe og flere studier retter nå blikket mot D-vitamin. Kan noe så enkelt som å ta D-vitamin-tilskudd ha en positiv effekt? Flere studier viser at D-vitamin spiller en viktig rolle i immunforsvaret vårt. En ekspertgruppe oppnevnt av Nordisk ministerråd, anbefalte i 2014 at D-vitamin nivået bør ligge over 50 nmol/L. Det er dessverre mange i Norge som kommer under den grensen, særlig i vintermånedene. Ekspertgruppen anbefalte et inntak av 10 µg D-vitamin daglig og 20 µg/dag for eldre. 
 
Det er foreløpig lite studier om D-vitamin kan hjelpe mot Covid-19. Men flere små studier gir håp. I en spansk pilotstudie inkluderte man sykehusinnlagte pasienter hvor den ene gruppen på 50 pasienter fikk vitamin-D tilskudd mens kontrollgruppen på 26 pasienter ikke fikk tilskudd. Bare én av de 50 som fikk D-vitamin trengte intensivbehandling, og ingen av dem døde, mens 13 i kontrollgruppen trengte intensivbehandling og to døde. 
 
I en annen studie i Norge, den store Koronastudien ved Oslo universitetssykehus, så en at deltakere som oppga at de brukte tran hadde en lavere forekomst av covid-19, men dette kan like gjerne skyldes at de som bruker tran også beskytter seg bedre mot sykdommen på andre måter. 
 
Dette er foreløpig små studier og det trengs mer forskning for å finne ut om tilskudd av D-vitamin faktisk har effekt mot Covid-19. I mellomtiden tar vi selv tran daglig, da vi vet dette kan styrke immunforsvaret vårt. I en skje tran er det rundt 10 µg. 
 
Så om det ikke hjelper mot Covid-19 så gjør det oss uansett godt, omega-3 har nemlig vist seg å dempe betennelse, hjelpe immunforsvaret og være godt for hjernen.
 
Så hva med å ta denne utfordringen- 1 skje tran hver dag i 30 dager? Vi er med!
 
Del gjerne med noen du tenker hadde hatt godt av en skje tran.