7 tips til bedre søvn

Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen. Rundt en av tre voksne sliter med søvn i løpet av en uke.

Så mye som 15% av den norske befolkningen sliter med insomni, det vil si søvnløshet av langvarig art.

Det er mange årsaker til søvnløshet, vanlige årsaker er hendelser i livet som gir mye bekymring, stress, fysisk sykdom, psykiske lidelser, bivirkninger av medikamenter og søvnapné for å nevne noen.

Det å gå med kroniske søvnplager har uheldige effekter på helsen vår og bør tas på alvor. Snakk med legen din dersom søvnproblemene har vart over tid eller hvis du kjenner at du trenger hjelp.

Her er 7 søvntips som kanskje kan hjelpe for de som ikke har bakenforliggende årsak til søvnplager:

  1. Gjør det du kan for å ha det mørkt, stille og relativt kjølig på soverommet. Optimal temperatur er rundt 18 grader.
  2. Ved å trene på kveldstid kan kroppstemperaturen din økes, noe man helst skal unngå da kroppstemperaturen naturlig synker før du går inn i drømmeland.
  3. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen- LED-lys og dette blåe lyset er en versting når det kommer til søvnen vår! LED-lys har blant annet vist seg å forsinke utskillelse av melatonin og gjøre deg mer våken.
  4. Tungt fordøyelig mat med mye fett eller proteiner kan forstyrre søvnen din, spis heller noe lettere til kvelds :)
  5. Les en bok i stedet for å scrolle. En studie utført ved Universitetet i Sussex viste at personer som hadde lest i bare seks minutter fikk lavere hjertefrekvens, mindre muskelspenninger og redusert stressnivå. Det er 6 minutter verdt å investere i!
  6. Blå lysbølger fra LED-lys og skjermer som TV-er, datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner før søvn kan gjøre det vanskelig for deg å sovne om natten og kan også vekke deg for tidlig. En studie viste at skjermbruk før leggetid ikke bare forsinket melatonin utskillelse samme kveld, men også kvelden etter. Tenk det!
  7. Det har vist seg at 15-20 minutter dagslys kan forbedre søvnkvaliteten og gjøre deg trøtt tidligere. Dessuten er dagslys helt essensielt for så mye, så det er aldri galt å komme seg ut når det er lyst, særlig nå som det mørkner ute.

Sov godt!